La Quercia
In amore non c'è mai un vincitore o un perdente, l'importante è giocare la partita con onestà sentimentale.
Donatella Marazziti

Angst om lief te hebben ?

 28 ottobre 2016

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Olandese.

grass-love-nature-trees-1920x1080-wallpaperHet sprookje van de prins op het witte paard is misschien wat overdreven, maar liefde heeft de capaciteit om ons diep gelukkig te maken. Alleen lijkt het dat sommige mensen niet of niet meer in staat zijn om lief te hebben. Ze zijn liefdes-gewond. Ik geloof rotsvast dat mensen hun liefdesvaardigheden fundamenteel kunnen verbeteren door hun onderliggende angsten onder handen te nemen. Zo kunnen ze opnieuw leren liefhebben op een meer bevredigende manier. 

Alles begint bij een grondige zelfkennis door diep af te dalen in de eigen innerlijke wereld. Daar zitten immers onze deugden, ondeugden en angsten. Moeilijke periodes en pijnlijke ervaringen duwen ons vaak in die richting van introspectie. Wie liefde wil realiseren moet heel eerlijk zijn tegen zichzelf en alle diepere angsten in de ogen te kijken. Daarvoor zijn tijd, stilte, energie en ja, soms zelfs pijn nodig.

Ik heb recent een heel inspirerend boek gelezen over angsten, het heette “Courage: Overcoming Fear and Igniting Self-Confidence” van Debbie Ford. Het is altijd goed je angsten onder ogen te zien, welke angst dat ook moge zijn. Angst om te vliegen of om je te binden in een relatie. Het is belangrijk te beseffen dat die angsten uit je hoofd komen en gebaseerd zijn op irrationele overtuigingen. Die opvattingen toetsen aan de werkelijkheid is al een goed begin. Verklaringen zoeken helpt, maar ook de angsten rationaliseren door er over te spreken met objectieve buitenstaanders. Of anders gezegd: ga binnen in je angsten in plaats van er van weg te lopen. De confrontatie aangaan dus. Heel vaak is de idee van pijn te hebben net de voeding die de angst in stand houdt, maar dat mag geen reden zijn om liefde weg te houden uit je leven. De beloning van echte liefde stijgt ver boven alle pijn uit.

“The pain you might feel is because there is no rose without thorn and no love without pain.”

Ilse Melotte